Φθάνει το καλοκαίρι και σκέφτεστε καλοκαιρινές διακοπές, ταξίδια, θάλασσα, εξορμήσεις, κ.α. αλλα σας προβληματίζει ποιος θα ποτίζει τα φυτά σας; Τι θα απογίνει ο όμορφός σας κήπος με τα χρωματιστά λουλούδια;

Υπάρχει λύση που λέγεται αυτόματο πότισμα ! Μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές χωρίς να σκέφτεστε τι θα απογίνει ο κήπος σας. Το αυτόματο πότισμα ως τρόπος ποτίσματος έχει μια σειρά από πλεονεκτήμτα όπως:

 • Οι γλάστρες και ο κήπος μας ποτίζονται με όση ποσότητα νερού χρειάζονται για όσο χρονικό διάστημα λείπετε
 • Το προγραμματίζουμε να ποτίζει όταν δεν έχει ζέστη και αέρα. Η καλύτερη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά μας, είναι νωρίς το πρωί, έτσι ώστε όταν βγει ο ήλιος να έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να φωτοσυνθέσουν και να αναπτυχθούν σωστά.
 • Δεν σπαταλάμε νερό, καθώς η ποσότητα που πέφτει είναι αυτή που χρειάζεται το φυτό για ν’ αναπτυχθεί. Επίσης δεν πλημμυρίζει γύρω-γύρω απ’ το φυτό, γιατί το νερό πέφτει κοντά στη ρίζα.
 • Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ακόμα κι όταν είμαστε σπίτι μας, χωρίς να κάνουμε κάτι εμείς, κερδίζοντας έτσι περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Πριν σχεδιάσουμε ένα αυτόματο πότισμα λαμβάνουμε υπόψη αν οι ανάγκες για νερό των φυτών μας είναι ίδιες. Αν έχουμε έναν μικρό κήπο ή γλάστρες τότε οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από την υπάρχουσα παροχή νερού και η συχνότητα ποτίσματος να είναι ίδια για όλα τα φυτά.

Όταν όμως στον κήπο μας έχουμε φυτά που χρειάζονται περισσότερο νερό ή περισσότερες φορές πότισμα, τότε φτιάχνουμε δύο ή περισσότερες ομάδες ποτίσματος που τις καλύπτουμε με ανεξάρτητες γραμμές νερού και τους αντίστοιχους προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος.

Υπάρχουν έτοιμα σετ αυτόματου ποτίσματος για μπαλκόνια και βεράντες. Τα συναρμολογούμε και τα τοποθετούμε στο μπαλκόνι μας και ρυθμίζουμε τον προγραμματιστή.

Αν πάλι έχουμε κήπο ή ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε τον κήπο μας, τότε πρέπει να το σχεδιάσουμε εμείς από την αρχή.

 • Κατά το σχεδιασμό του κήπου και την επιλογή των φυτών, φροντίζουμε να ομαδοποιούμε τα φυτά ανάλογα με τις ανάγκες τους σε νερό. Αυτό θα διευκολύνει την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος καθώς τα φυτά κάθε γραμμής ποτίσματος θα δέχονται την ίδια ποσότητα νερού, έτσι αν ποτίσουμε με βάση αυτά που χρειάζονται πολύ νερό, τα υπόλοιπα θα υποφέρουν και ίσως καταστραφούν ή το αντίθετο.
 • Σε μπαλκόνια και βεράντες όπου το πότισμα γίνεται με μία γραμμή και επομένως τα φυτά δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους, φροντίζουμε οι γλάστρες που έχουν φυτά με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό να τοποθετήσουμε περισσότερους από έναν σταλάκτες.

Ένα ολοκληρωμένο συστήμα αυτόματου ποτίσματος

‘Ενα σύστημα αυτόματου ποτίσματος αποτελείται από 1) τον προγραμματιστή, 2) τις σωλήνες/γραμμές άρδευσης, 3) τα εξαρτήματα σύνδεσης των σωλήνων και 4) τα σημεία άρδευσης.

1) Προγραμματιστής

Στην αγορά κυκοφορεί μια ευρεία γκάμα από προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος. Υπάρχουν πολλοί τύποι προγραμματιστών, με πολλές και διαφορετικές λειτουργίες για διαφορετικές ανάγκες ποτίσματος. Ο προγραμματιστής προσαρμόζεται στη βρύση.

2) Σωλήνες/γραμμές άρδευσης

Οι σωλήνες μεταφέρουν το νερό από τη βρύση του νερού στα φυτά μας.

Ονομάζονται “τυφλοί” γιατί δεν έχουν τρύπες.

Συνήθως χρησιμοποιούνται σωλήνες με διάμετρο16 χιλιοστών Φ16 και σωλήνες με διάμετρο 20 χιλιοστών Φ20.

Θα βρείτε επίσης σωλήνες με διατομές Φ25, Φ32, Φ40, Φ50.

Γιατί υπάρχουν σωλήνες διαφορετικής διατομής; Ποια είναι η διαφορά τους;

Από τη διατομή του σωλήνα, εξαρτάται η παροχή του σωλήνα. Το πόσο δηλαδή νερό μπορεί να μεταφέρει ανά ώρα. Οι ενδεικτικές παροχές ανάλογα με τη διατομή του σωλήνα είναι:

 • Φ16: 580 λίτρα νερό/ώρα ή 0,58 κυβικά μέτρα/ώρα
 • Φ20: 1100 λίτρα νερό/ώρα ή 1,10 κυβικά μέτρα/ώρα
 • Φ25: 1800 λίτρα νερό/ώρα ή 1,80 κυβικά μέτρα/ώρα
 • Φ32: 3050 λίτρα νερό/ώρα ή 3,05 κυβικά μέτρα /ώρα
 • Φ40: 5400 λίτρα νερό/ώρα ή 5,4 κυβικά μέτρα/ώρα
 • Φ50: 8400 λίτρα νερό/ώρα ή 8,40 κυβικά μέτρα/ώρα

Οι παραπάνω παροχές έχουν υπολογιστεί με πίεση 4atm.
(Η πίεση των 4atm είναι η μέση πίεση στο δίκτυο ύδρευσης.)

Η συνηθισμένη πρακτική για δίκτυα που χρησιμοποιούν περίπου 100 σταλάκτες, είναι οι κύριες γραμμές να χρησιμοποιούν σωλήνες διαμέτρου Φ20 και οι γραμμές που φέρουν τους σταλάκτες να έχουν διάμετρο Φ16.

3) Εξαρτήματα σύνδεσης σωλήνων

Ο σωλήνας είναι ενιαίος και θα χρειαστεί να τον κόψετε στα κατάλληλα μήκη και να συνδέσετε τα κομμάτια μεταξύ τους. Τα εξαρτήματα που θα χρειαστείτε είναι σύνδεσμοι απλοί, σύνδεσμοι γωνίες, σύνδεσμοι ταφ και τερματικά. Υπάρχουν δύο ειδών συνδέσμων, ανάλογα τον τρόπο που συνδέονται i) σύνδεσμοι Φις και ii)  σύνδεσμοι κοχλιωτοί – Lock. Οι σύνδεσμοι φις χρησιμοποιούνται σε δίκτυα με χαμηλή πίεση.

Σύνδεσμος γωνία Χρησιμοποιείται για τη σύνδεση σωλήνων σε γωνία .

Σύνδεσμος Ταφ Χρησιμοποιείται για τη διακλάδωση σωλήνων.

Τερματικά Χρησιμοποιούνται για να ταπώσετε το τέλος μίας γραμμής άρδευσης και να την τερματίσετε.

Βάνες Οι βάνες χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της ροής του νερού σε τμήματα του συστήματος άρδευσης. Έχουν όμως και μία ακόμη χρήση. Με τη βοήθειά τους μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα ροής του νερού σε τμήματα του συστήματος άρδευσης, ανάλογα με το πόσο ανοικτές τις έχετε.

4) Σταλάκτες

Οι σταλάκτες είναι τα τμήματα από τα οποία βγαίνει το νερό που ποτίζει τα φυτά μας. Επιτρέπουν την ελεγχόμενη εκροή του νερού με τη μορφή σταγόνων. Αν και τους ονομάζουμε σταλάκτες, μη φαντάζεστε ότι το νερό που βγαίνει από αυτούς βγαίνει με τη μορφή σταγονών που πέφτουν αργά. Μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να βγάζουν πολύ ή λίγο νερό.

Οι σταλάκτες είτε καρφώνονται επάνω σε ένα τυφλό σωλήνα στα σημεία που θέλουμε είτε στηρίζονται επάνω σε μία λόγχη ώστε να μην ακουμπούν στο έδαφος και βουλώνουν, είτε στην άκρη ενός λεπτού σωλήνα που καρφώνεται με τη σειρά του στον τυφλό σωλήνα.

Για να ανοίγουμε τρύπες στις σωλήνες, χρειαζόμαστε ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται  «σγρόμπια».

Συμβουλές για το αυτόματο πότισμα

 • Κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση των γραμμών άρδευσης αποφεύγουμε τα πολύπλοκα σχήματα καθώς οι πολλές γωνίες και συνδεσμολογίες αυξάνουν τις απώλειες του δικτύου.
 • Στον κήπο ποτέ δεν συνδέουμε στο ίδιο δίκτυο αυτόματου ποτίσματος το πότισμα των φυτών με το πότισμα του χλοοτάπητα. Επίσης αν έχουμε εγκατεστημένα δύο ή περισσότερα αρδευτικά δίκτυα δεν τα θέτουμε σε λειτουργία ταυτόχρονα.
 • Μετά την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος, αλλά και κατά τη λειτουργία του, ελέγχουμε τις γωνίες και τις ενώσεις για τυχών διαρροές.
 • Σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε τους σταλάκτες και τα μπεκ για να διαπιστώσουμε ότι λειτουργούν και ότι ρίχνουν το νερό προς τη σωστή κατεύθυνση.
 • Μία φορά το χρόνο, στην αρχή της άνοιξης καθαρίζουμε τους σταλάκτες και τα ακροφύσια στα μπεκάκια από τυχόν άλατα ή άλλες βρωμιές που μπορεί να έχουν συγκεντρώσει.
 • Στους προγραμματιστές αλλάζουμε τις μπαταρίες τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόμα κι αν δεν έχουν τελειώσει. Το χειμώνα όπου δεν χρειάζεται το αυτόματο πότισμα βγάζουμε τις μπαταρίες από τον προγραμματιστή
 • Ρυθμίζουμε το πότισμα νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Στο εμπόριο υπάρχουν προγραμματιστές με ανισχευτή βροχής, ώστε να μην ποτίζουν τις μέρες που βρέχει.