Το αυτόματο πότισμα είναι μία πολύ καλή λύση για μεγάλους κήπους αλλά και μπαλκόνια με πολλά φυτά. Επίσης, είναι υποχρεωτικό, αν λείπετε συχνά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν τα φυτά χρειάζονται καθημερινό πότισμα. Ωστόσο, το αυτόματο πότισμα χρειάζεται φροντίδα. Δεν είναι ένα σύστημα που απλά τοποθετήσατε και δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε ποτέ ξανά μαζί του. Αν δεν γίνεται σωστή συντήρηση, τότε μπορεί να καταστραφεί, αλλά και να προκαλέσει ζημιές στα αγαπημένα σας φυτά. Τι ακριβώς πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε κάθε άνοιξη, πριν θέσετε σε λειτουργία το αυτόματο πότισμα, και κάθε φθινόπωρο, όταν έρθει η ώρα να το απενεργοποιήσετε;


Ακροφύσια

Τα ακροφύσια είναι τα εξαρτήματα, τα οποία αποτελούν την έξοδο του νερού από τα σωληνάκια. Αν το νερό έχει αρκετά άλατα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα ακροφύσια να βουλώσουν. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα λειτουργεί κανονικά, αλλά το νερό δεν θα βγαίνει και τα λουλούδια σας θα ξεραθούν από έλλειψη υγρασίας! Συνεπώς, κάθε άνοιξη καλό είναι να πλένετε τα ακροφύσια με νερό και ξύδι, για να αφαιρέσετε όλα τα άλατα. Αν μένετε σε παραθαλάσσια περιοχή με νερό που έχει πολλά άλατα, τότε καλό είναι να κάνετε αυτή τη δουλειά και μία φορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

προγραμματιστής αυτόματου ποτίσματος

Προγραμματιστής

Οι περισσότεροι προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος λειτουργούν με μπαταρία, αν και υπάρχουν κάποιοι που συνδέονται στο ρεύμα. Επειδή αποτελούν το ακριβότερο εξάρτημα αυτόματου ποτίσματος, είναι σημαντικό να τους προσέχετε. Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο προγραμματιστής είναι ότι χαλάει η μπαταρία του, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τα φυτά σας, αφού δεν θα λειτουργεί καθόλου το σύστημα. Αν η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής ένα έτος σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, τότε πρέπει να την αλλάζετε την άνοιξη, πριν συνδέσετε το σύστημα, για να αποφύγετε κάποια ξαφνική παύση της λειτουργίας της. Αν έχει μεγαλύτερη διάρκεια, τότε σας προτείνουμε να την αποσυνδέετε το χειμώνα, για να μην πέσει η στάθμη της λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

συντήρηση αυτόματου ποτίσματος


Σταλάκτες και μπεκ

Ένα πρόβλημα με τους σταλάκτες και τα μπεκ είναι ότι γεμίζουν λάσπη, επειδή έρχονται σε απευθείας επαφή με το χώμα. Οπότε είναι καλό το φθινόπωρο, όταν τα αφαιρείτε από τις γλάστρες, να τα πλένετε με ζεστό νερό, για να φύγουν τα υπολείμματα λάσπης και να μη βουλώσουν.

σωλήνες αυτόματου ποτίσματος


Σωλήνες

Στις περιοχές με πολύ κρύο τους χειμερινούς μήνες υπάρχει περίπτωση οι σωλήνες στο αυτόματο πότισμα να σπάσουν από τον πάγο. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από το πάχος και τη διάμετρό τους, κάτι που με τη σειρά του εξαρτάται από το όλο σύστημα του ποτίσματος με βάση το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του κήπου. Καλό είναι, πάντως, να αφαιρούνται από το φθινόπωρο και μετά, για να αποφευχθεί η πιθανότητα ανεπανόρθωτης ζημιάς.